Održana 24. sjednica Savjeta Leksikografskog centra i Instituta za jezik i književnost „Petar II Petrović Njegoš“

Savjet Leksikografskog centra i Instituta za jezik i kniževnost „Petar II Petrović Njegoš“,  na sjednici koja je održana 10. marta 2021. godine, izabrao je članove redakcija dva nova leksikografska projekta Crnogorske akademije nauka i  umjetnosti  - Leksikona geografije Crne Gore i Leksikona arheologije Crne Gore,  čime je počela i njihova realizacija.

Za članove Redakcije Leksikona geografije Crne Gore izabrani su: doc. dr Velibor Spalević, Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore; prof. dr Goran Barović, Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore; prof. dr Dragica Mijanović, Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore; doc. dr Milić Čurović, Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore; dopisni član SANU prof. dr Slobodan Marković, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu i prof. dr Milutin Lješević, Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Glavni i odgovorni urednik projekta je doc. dr Velibor Spalević. Projekat se realizuje kao trogodišnji, a završetak bi se mogao očekivati u drugoj polovini 2023. godine.

Za članove Redakcije Leksikona arheologije Crne Gore izabrani su: dr Dejan Gazivoda, JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore; dr Čedomir Marković, arheolog u penziji; dr Lenka Bulatović, JU Muzeji i galerije Podgorice; dr Jelena Cvijetić, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; mr Mitra Cerović, Narodni muzej Crne Gore, Arheološki muzej; mr Milena Vrzić – JU Muzeji i galerije Budve; mr Dušan Medin – Fakultet za kulturu i turizam Univerziteta Donja Gorica i Radmila Ćapin, JU Gradski muzej „Mirko Komnenović“ i Galerija „Josip Bepo Benković“ Herceg Novi.

Glavni i odgovorni urednik ovog projekta je dr Dejan Gazivoda. I ovaj projekat se realizuje kao trogodišnji, a završetak bi se mogao očekivati u drugoj polovini 2023. godine.

Savjet je usvojio i predlog koncepcije novog projekta - monografije o Crnoj Gori, sa radnim nazivom: „This is MONTENEGRO” ili „MONTENEGRO – Faces / Treasures / Facts”, a za autora teksta monografije izabran je prof. mr Janko Ljumović.

Savjet je usvojio i Uputstvo za pisanje leksikografskih članaka i utvrdio Predlog pravilnika o autorskim honorarima i naknadama za rad na leksikografskim projektima Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Predlog pravilnika o autorskim honorarima i naknadama za rad na leksikografskim projektima Crnogorske akademije nauka i umjetnosti biće upućen Predsjedništvu CANU na dalje postupanje.

Savjet je razmotrio i izvještaje o leksikografskim projektima koji se realizuju u Leksikografskom centru i Institutu za jezik i književnost „Petar II Petrović Njegoš“ i usvojio zaključke o daljim aktivnostima i rokovima za realizaciju projekata.

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En