OTVORENA VELIKA RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA AKADEMIKA VOJA STANIĆA U GALERIJI CANU

 

Povodom 100 godina od rođenja akademika CANU Voja Stanića večeras je u Galeriji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti otvorena velika retrospektivna izložba njegovih radova pod nazivom „Bezvremeni mediteranski sanjar”.

Na otvaranju izložbe uvodnu riječ imao je predsjednik CANU akademik Dragan K. Vukčević koji je, između ostalog, rekao: „ Akademik Stanić, poput melanholičnog usamljenika, dugo je provodio život zagledan u liniju dodira mora i neba. O tome nam je ostavio čudesne zapise kako je gledao i što je vidio. Te slike su svojevrsni stihovi njegove Pjesme života. Nastajala je ona u stvaralačkoj dokolici sa iskrenošću koja gledanje čini jasnim. Sa umnošću koja omogućava da se gledano vidi. Sa posvećenošću da se viđeno predstavi. Ta Pjesma liči na najljepši cvijet iznikao na mediteranskoj grani kulture Crne Gore. Zato njen tvorac pripada posljednjim hodočasnicima našeg vremena. To su oni rijetki koji traže svoj put. Na njemu ostvare sebe. Tragajući za Istinom, Ljepotom i Dobrom, njima je dato da otkriju tajnu smisla života. A ona kazuje da je smisao dostižan onima koji su spremni da odricanjem, radom i posvećenošću oblikuju dar koji nose u sebi“.

Izložbu je otvorila ministarka kulture i medija u Vladi Crne Gore dr Tamara Vujović. „Stanić njeguje objektivan pristup svojim slikama i vjeruje da je za potpuno razumijevanje njegovih slika potrebna objektivnost i beskompromisna posvećenost umjetničkom traganju. On je karika u očuvanju crnogorskog identiteta. Njegova platna postaju arhetipski prikazi života i kulture ovoga kraja. Njegova djela čuvaju našu baštinu”, naglasila je ministarka. „Velika retrospektivna izložba”, kako je istakla ministarka Vujović, „ujedno svjedoči o velikom umjetniku kakav je Stanić, ali i o tome da je njegov rad organski dio naših umjetnika”.

Otvaranju izložbe su prisustvovali predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sa suprugom, članovi CANU, kao i veliki broj zvanica iz umjetničkog, kulturnog političkog i javnog života Crne Gore.

Kustoskinja izložbe je Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti, dok je likovna urednica kataloga koji prati izložbu „Bezvremeni mediteranski sanjar” Ana Matić, grafička dizajnerka.

 

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 20. maja tekuće godine, radnim danima od 09 h do 20 h, u Galeriji CANU.

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En