Preminuo prof. dr Radovan Vukadinović, inostrani član CANU

Inostrani član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti prof. dr Radovan Vukadinović (1938–2019), redovni profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, u penziji, preminuo je 22. maja 2019. godine.

Rođen je 18. marta 1938. godine u Bitolju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1962. godine, gdje je magistrirao 1965. i doktorirao 1967. godine. Bio je redovni profesor međunarodnih političkih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Predavanja je držao na univerzitetima i institutima za međunarodne odnose u 17 evropskih država, u 16 centara američkih univerziteta, u 11 država Azije, 5 država Afrike, 4 države Latinske Amerike, na Zelandu.

Težište njegovog istraživačkog rada bilo je: teorija međunarodnih odnosa, teorija spoljne politike, međunarodni odnosi, evropska sigurnost, američka spoljna politika. Bio je član  brojnih međunarodnih organizacija, redakcija inostranih časopisa i učesnik mnogih međunarodnih konferencija. Bio je član londonskog Međunarodnog instituta za strategijske studije (ISA), Međunarodnog instituta za mir u Beču, predsjednik  Centra za međunarodne studije i Atlantskog vijeća Hrvatske, glavni urednik časopisa Međunarodne studije, Zagreb; direktor Međunarodne ljetnje škole Šipan od 2001. godine.

Autor je brojnih knjiga, kao i niza naučnih i stručnih radova.

Bio je dugogodišnji rukovodilac postdiplomskog studija Međunarodni odnosi na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih priznanja: Nagrade Grada Zagreba, kao i nagrade „Božidar Adžija”.

Bio je rukovodilac i saradnik na brojnim međunarodnim naučnoistraživačkim projektima. Predavao je na redovnim postdiplomskim studijama na Pravnom fakultetu, Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, Fakultetu pravnih nauka UDG i Fakultetu humanističkih nauka UDG u Podgorici.

Za inostranog člana CANU izabran je 19. decembra 2008. godine.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En