Anka Burić

Rođena je 30. aprila 1956. godine u Nikšiću. 1981. godine diplomirala je grafiku na ALU Sarajevo u klasi prof. Hozo Dževada. 1982–1983. godine specijalizirala je na Akademiji Výtvarných Umění, u Pragu, u klasi prof. Ladislava Čepelaka. 1983. godine magistrirala je na FLU, Beograd, u klasi prof. Branka Miljuša. 1984. godine boravila je u Cité Internacionale des Arts u Parizu. Redovni je profesor na FLU, Cetinje. 
Od 1981. godine je član ULUCG-a. Od 1985. godine počinje da radi u nastavi na Višoj pedagoškoj školi u Nikšiću, da bi nastavila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju kao asistent, docent, zatim kao vanredni pa redovni profesor Univerziteta Crne Gore. Osnivač je Grafičke zbirke FLU, 1988. godine, na Cetinju.

Samostalno je izlagala na preko 40 izložbi u Ljubljani, Beogradu, Novom Sadu, Herceg Novom, Sarajevu, Čačku, Apatinu, Podgorici, Nikšiću, Budvi, Tivtu, Skoplju, Seulu, Parizu, Njujorku. Kolektivno je izlagala na više od 250 izložbi u zemlji i inostranstvu: Nikšić, Cetinje, Podgorica, Pariz, Beč, Brisel, Budimpešta, Kairo, Tokio, Hamburg, Rim, Barij, Vašington, Moskva, Keln, Insbruk, Ljubljana, Prag, Fredrikštad, Hajdelberg, Zagreb, Rijeka, Biella, Gyor, Ibica, Solun, Aleksandrija, Odesa, Kjoto, Solun, Skoplje,Varna ...

Dobitnik je mnogih značajnih nacionalnih i internacionalnih nagrada za grafiku, crtež i sliku među kojima su: Nagrada „Milunović, Stijović, Lubarda” na tradicionalnoj izložbi ULCG, 1997, Podgorica, Nagrada „Veliki pečat“ Grafičkog kolektiva, 1985, Beograd, „Zlatna presa” na Međunarodnom trijenalu grafike, 2000, Kairo, „Godišnja nagrada” Centra savremene umjetnosti Crne Gore, 2000, Podgorica, Trinaestojulska nagrada Republike Crne Gore 2001, Nagrada „Braća Karić” 2007, Beograd, Specijalna nagrada 40. galerije svjetskog crteža „Osten bijenale crteža“, 2012, Skoplje. 
Ima status istaknuti kulturni stvaralac Crne Gore.

Radovi joj se nalaze u značajnim muzejima, galerijama i institucijama, među kojima su Nacionalna biblioteka u Parizu, Aleksandrijska biblioteka, kao i u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. 
Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabrana je 12. decembra 2003. godine, a za redovnog 19. decembra 2008. godine.

Živi i radi u Podgorici i Cetinju.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En