Delegacija SANU posjetila CANU

 

Na poziv za posjetu koji je Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) uputila svim nacionalnim akademijama u regionu Crnogorsku akademiju je u utorak, 9. maja 2023. godine posjetila delegacija Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), u sastavu: akademik Zoran Knežević, predsjednik SANU, Miodrag Marković, potpredsjednik i akademik Stevan Pilipović, predsjednik Ogranka SANU u Novom Sadu.

Tom prilikom, predstavnici SANU sastali su se sa članovima Predsjedništva Crnogorske akademije nauka i umjetnosti: akademikom Draganom K. Vukčevićem, predsjednikom CANU, akademikom Draganom Radonjićem, generalnim sekretarom, akademikom Zoranom Rašovićem, sekretarom Odjeljenja društvenih nauka, akademikom Predragom Miranovićem, sekretarom Odjeljenja prirodnih nauka, akademikom Žarkom Mirkovićem, sekretarom Odjeljenja umjetnosti.

Sastanku su takođe prisustvovali Novak Vukadinović, načelnik Službe CANU, i Katarina Terzić, samostalna savjetnica za međuakademijsku i međunarodnu saradnju u CANU.

Sastanak je započeo odavanjem pošte minutom ćutanja nedavno nastradalim učenicima Osnovne škole „Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Predsjednici obje akademije upoznali su saradnike sa organizacijom akademija na čijem su čelu, kao i sa djelovanjem koje CANU i SANU sprovode u oblasti naučnog i umjetničkog rada. Sagovornici su takođe razmotrili dosadašnju saradnju koju su dvije akademije ostvarivale kroz različite oblike aktivnosti, kao što su predavanja po pozivu, učešće na naučnim skupovima, gostujuće izložbe, rad na naučno-istraživačkim projektima.

Akademik Dragan K. Vukčević, predsjednik CANU istakao je da su se sa izgradnjom nove zgrade CANU stekli odgovarajući uslovi da i bilateralna saradnja sa SANU postane intenzivnija i da se obogaćuje osmišljavanjem novih zajedničkih aktivnosti, za šta povoljan institucionalni okvir predstavlja postojeći Sporazum o naučnoj i umjetničkoj saradnji CANU i SANU.

Dogovorena je redovna razmjena izdanja koje dvije akademije objavljuju, kao i blagovremena razmjena obavještenja o događajima koje dvije akademije organizuju. U konstruktivnom i prijateljskom razgovoru, obje strane su iznijele predloge aktivnosti čiji će konkretan plan i način realizacije predstavnici dvije akademije, uključujući i sekretare odnosnih odjeljenja, utvrditi u bliskom narednom periodu.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En